نشریات گروه جغرافیا

بر اساس مدارک موجود، نخستین مجله علمی کشور منتشر شده در حوزه جغرافیا توسط استاد لطف الله مفخم پایان در دهه 1340 در دانشگاه فردوسی مشهد و توسط انجمن جغرافیایی خراسان منتشر گردیده است. این مجله که استاد مفخم پایان نام «جهان شناسی» را برای آن برگزید، نخستین مجله جغرافیایی دانشگاهی در ایران است که برای مدتی در دانشگاه فردوسی مشهد انتشار یافت. در واقع گروه جغرافیای دانشگاه فردوسی مشهد از گذشته های دور محل انتشار مجلات جغرافیایی دانشگاهی بوده است.
 nashrie
تصویر روی جلد شماره اول مجله جهان شناسی منتشر شده در 20 ام فروردین ماه 1340.

جهان شناسی سال اول، شماره 1       جهان شناسی سال اول، شماره 2       جهان شناسی سال اول، شماره 3

پس از انتشار مجله جهان شناسی در دهه 1340، جناب آقای دکتر محمدحسین پاپلی یزدی که خود در مکتب استاد مفخم پایان علم آموخته بود، در زمان حضور خود به عنوان عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد، مجله معروف «فصلنامه تحقیقات جغرافیایی» را به عنوان اولین مجله جغرافیایی خصوصی در دهه 1360 منتشر نمود که در تمامی سال های دهه 1360  و 1370 محل وصوق و رجوع جغرافیدانان کشور بوده است. سابقه دیرینه گروه جغرافیا در انتشار مجلات معتبر جغرافیایی، این امکان را برای اعضای هیأت علمی حاضر فراهم نمود تا این سنت دیرینه و نیکو را با انتشار مجلات معتبر جغرافیایی در سال های اخیر پی گیری نمایند. در این راستا، هم اکنون، گروه جغرافیا پنج مجله معتبر را در حوزه های مختلف جغرافیایی منتشر می نماید. مروری بر حوزه های تخصصی مجلات بیانگر آن است که، هر یک از مجلات یکی از حوزه های مهم و پرجاذبه علوم جغرافیایی و محیطی را نشانه رفته اند. این مجلات از یک سو، مباحث توسعه ناحیه ای و برنامه ریزی روستایی را در کانون توجه خود قرار داده اند و از سوی دیگر بر مباحثی چون برنامه ریزی شهری و منطقه ای، جغرافیای سیاسی و مخاطرات محیطی تمرکز یافته اند. نشریات پژوهشی گروه جغرافیا در حوزه های مختلف جغرافیایی و محیطی به شرح زیر می باشند:

1- جغرافیا و توسعه ناحیه ای
2- جغرافیا و مخاطرات محیطی